Gezinsbegeleiding

Gezinsbegeleiding

Vaak zien we aan het gedrag van kinderen dat het niet goed gaat in een gezin. Ouders die het lef hebben om naar zichzelf te kijken en duidelijk te krijgen of zij op een andere manier kunnen communiceren en handelen naar de kinderen toe, kunnen ervoor zorgen dat er een verandering in het gezin kan komen en in het gedrag van de kinderen.

De betrokkenheid van alle gezinsleden bij de begeleiding is belangrijk. Het gezin functioneert als een systeem. Iedereen heeft invloed op elkaar, zowel negatief, maar zeker ook positief. Daarom zullen alle gezinsleden altijd betrokken worden bij de begeleiding.

Gezinsbegeleiding bestaat uit:
  • gesprekken of activiteiten met het hele gezin
  • gesprekken of activiteiten met de kinderen, afzonderlijk of samen
  • gesprekken of activiteiten met de ouders afzonderlijk of samen.

Gesprekken zijn belangrijk tijdens de begeleiding, maar soms bereik je meer door praktisch aan de slag te gaan. Dit kan dus ook een onderdeel zijn van de begeleiding. Te denken hierbij valt dan aan bijvoorbeeld samen koken, kwaliteitenspel, samen een gezinstekening maken, organiseren van een familiegesprek.

Werkwijze

BOO-Brabant begeleidt altijd volgens een vaste effectieve werkwijze. Alle afspraken duren maximaal anderhalf uur.

Werkwijze schema

Tarieven

Intake/kennismaking gratis
Gesprekken/begeleiding € 80,00 per uur
Schoolobservaties € 80,00 per uur
Verslaglegging € 40,00 per verslag
Telefonische gesprekken € 40,00 per half uur
Gesprekken met netwerk (bijv. school of huisarts) € 40,00 per uur
Reiskosten (vanaf meer dan 5 km enkele reis) € 0,35 per kilometer

Gratis telefonische intake:
Tijdens de telefonische intake maken we kennis en kunnen er vragen van jullie of van mij beantwoord worden om duidelijk te krijgen of ik iets voor jullie en jullie gezin kan betekenen.

Oriënterend gesprek:
Het oriënterend gesprek vindt in de thuissituatie en met het hele gezin plaats. We inventariseren waar jullie aan willen werken en wat jullie willen bereiken. Dit wordt in een plan van aanpak gezet, samen met hoe, wanneer, met wie en hoe vaak we aan de slag gaan om de gewenste resultaten te behalen.

Begeleidingsafspraken:
We plannen afspraken waarin we concreet aan de slag gaan. In het plan van aanpak staat hoe we dat gaan doen.

Evaluatiegesprek/eindgesprek:
Na ongeveer 3 maanden bekijken we of jullie gewenste resultaten bereikt zijn. Op basis daarvan beslissen we of de begeleiding afgerond kan worden of dat er nog iets meer of iets anders nodig is. Het plan van aanpak wordt dan eventueel aangepast. Dit alles wordt in een verslag gezet.

Hoe lang de afspraken steeds duren is heel afhankelijk van wat we gaan doen tijdens de begeleiding en met wie ik dat ga doen. We spreken dat dus iedere keer opnieuw af. De afspraken vinden in de thuissituatie plaats.

Afspraken kunnen kosteloos geannuleerd worden als dat meer dan 24 uur van te voren gebeurt. Wordt de afspraak geannuleerd binnen de 24 uur, dan moet ik helaas de kosten in rekening brengen.

Persoongebonden budget (PGB) of vanuit eigen financiële middelen

Per 1-1-2024 werkt BOO-Brabant als onderaannemer van Buitenpraktijk Bosleven. Daardoor kan de inzet van BOO-Brabant bekostigd worden vanuit de jeugdzorg voor de regio Hart van Brabant (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Berkel-Enschot, Biezenmortel, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Udenhout en Waalwijk) en West Brabant West en Oost (Breda, Altena, Roosendaal, Etten-Leur, Drimmelen, Moerdijk, Geertruidenberg en Oosterhout). Daarnaast kan de begeleiding ook vergoed worden via PGB (Persoonsgebonden Budget) of vanuit eigen financiële middelen. Neem gerust contact met me op als je hier vragen over hebt.